HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Banebyggergjengen: Bjørn Kastenman flankert av brødrene Willis, (f.v.) Timmy og James, som er ansvarlige for banebyggingen på Badminton, legger siste hånd på hinderne før det hele bryter løs søndag. (Alle foto: Mette Sattrup)


Bjørn kommenterer banen
Oppdatert: 12/05-2011
Tekst: Red.*

- Av 30 hindere er 23 i kombinasjon eller i relasjon til hverandre, sier Bjørn Kastenman, internasjonal banebygger og teknisk delegat, til feltritt.com. Han mener Hugh Thomas, banedesigner på Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials, har designet en bane som ikke bare gir fysiske utfordringer, men også store psykiske utfordringer for hesten.

- De frittstående hinderne stiller også vanskelige spørsmål til hesten, fortsetter Bjørn. - En hest som hopper godt straffes med knappe svinger etter hinderne, den må hele tiden bruke hodet. Det gjelder å aksellerere og å bremse, stadige tempovekslinger. Samtidig krever de få lange galoppstrekkene høyt tempo om ekvipasjen skal komme i mål innenfor optimaltiden på drøyt 11 minutter. Dermed blir risikoen stor for at man kommer for fort til hindere som krever oppbremsing, spår den svenske banebyggeren. Han har tatt turen til Badminton for å bistå banebyggerne i innspurten til morgendagens terrengprøve.

Maksimal hinderhøyde er 1,20 meter, maksimalt dropp er 2 meter. Hinderet kan ha en topp bredde på 2 meter, og det kan være 3 meter bredt i bunnen. Her er bredden målt i sprangretning.

Bjørn har følgende kommentarer om hvert enkelt av de 30 hinderne på den omtrent 6400 m lange banen:

1. - Banen begynner veldig tøft. Første hinder, Mitsubishi First, ligger inne på hovedarenaen. Det er et stort, makset hinder.

2 - Neste hinder, uglehullet, kommer i nedoverbakke og du må ri det diagonalt i skrånende nedoverbakke. Krevende, sier banebyggeren.

3 - Det tredje hinderet, ASX Crossover Keepers Brush, en stor børste over en grøft, må rides med en stø hånd. Hinderet er makset, og børsten måler 1,45 meter, hvor hestene hopper gjennom riset.

Lancer Yard, hinder nummer 4 og 5, ligger i nær relasjon til hverandre.


4 og 5 - Etter en oppoverbakke kommer du til Lancer Village, hinder 4 og 5. De fire husene er relatert til hverandre og her er det fort gjort å miste rytmen om du kommer feil inn. Det gjelder å finne linjen, sier Bjørn. Her kan rytteren velge alternativ ridevei.

6 a og b - The Cancer Research UK Hillside er et stort kassehinder, makset, med dropp og dyplanding før hinder b, et smalt hinder. Her må man ha godt tempo for å kommer over første hinder. Samtidig må man ha linjen korrekt. Stort sprang innebærer at man lett mister balansen, men her må man ikke tape linjen, da blir det vanskelig å treffe b-hinderet.

7 og 8 - Rett oppadstående hindre møter vi på HSBC FEI Classics Corral. Her gjelder det å få hesten tilbake, noe som kan bli en stor utfordring. Dette er banehopping, mener Bjørn. Hinder 8 a og b er relatert til hinder sju, alle tre hinderne er rivbare.

9 - Til hinder 9, John Wittaker International Shooting Butt, kan de for første gang virkelig strekke på. Dette hinderet er en bullfinsh hvor de hopper gjennom glissent ris som er to til tre meter høyt. Dette er et godt hinder, hvor de endelig kan ri riktig fram.

10 a, b og c - Svakt nedover fra forrige hinder kommer Shogun Hollow, en trekombinasjon med "blomsterkasser". Her må de ri på slangelinje, som en S. Hesten må tas opp og dette hinderet krever store tempovekslinger, som en banehopping. Krever at hesten tar sjenkel direkte, særlig det siste av de tre hinderne krever mye sjenkel og lydig hest ettersom hinderet kommer etter en ravine. Dette er det første av de nye hinderne av året, det vil si at hinderet er endret fra i fjor.

11 a og b - Outlander Bank har alternativ. Det er et stuss på banken. Ingen vil velge alterantivet om de ikke får stopp, spår Bjørn.

Dette er ikke mitt favoritthinder, sier Bjørn Kastenman. Han er spent på hvordan hinder 12 vil fungere.


12 - Dette hinderet, IMSM Ditch and Trees, er et av hinderne jeg ikke er så glad for, sier Bjørn. - Det er fordi det strider mot hestens tenkning. Når de ser grøften under hinderet, vil de gå fort ned til marken, hvilket kan resultere i at de slår bakbena i hinderet. De trenger godt tempo til neste, b-hinderet, så her er det avgjørende å lykkes med a-hinderet for å nå fram til b. Dette hinderet er også nytt av året.

13 - Man kunne ønske seg et hinder hvor hesten psykisk kunne innhente seg. I stedet kommer et smalt hinder hvor man må konsenterere seg, sier Bjørn.- Dette er et smalt hinder som krever full konsentrasjon fra både hest og rytter. "HSBC Hexagon Hedge har tidligere voldet problemer for en del ekvipasjer.

14 - Colt Pond er et av de tøffeste hinderne. Det består av en kombinasjon med hekker og vann imellom. Det gjelder å få dem til å gå rake veien. Alternativet er heller ingen enkel løsning.

Hinder 15 a og b, HS1 Farmyard


15 a og b - HS1 Farmyard er en kombinasjon med to spisser. Dette hinderet forårsaket mange problemer i fjor. Alternativet er ok. Hinderet består av smale spisser, men på en rett linje. I år har vi fylt opp mer under hinderet, så de fremstår som mer massive. Dette er en hinderkombinasjon som krever maksimal konsentrasjon.

16 - Enda en ny kombinasjon, den niende på elleve hindre, forteller Bjørn om Swindon Designer Outlet Sunken Lane. Her har vi et makset drop på 2 meter, så ned i Sunken Lane, opphopp og en avstand som krever tempo før neste sprang. Her gjelder det å være på med sjenkel. Må ha kontroll på hesten hele tiden.

17 - Her får man en galoppstrekk fram til et stort bord, Countryside Table. Dette er et forholdsvis enkelt hinder for de fleste.

18 - En ny galoppstrekning fram mot L200 Pick Ups som innleder vannhinderet. To bilder med lasteplan mot hverandre og en kasse mellom utgjør hinder 18.

19, 20 a, b og c : Vannhinderet, Lake Complex. - Hvert enkelt hinder er ok, men de ligger som i en spiral. Disse er likevel ikke supervanskelige.

21 - Wadworth Barrels, tønnehinderet, er et greit hinder som etterfølges av en lang galoppstrekke innen neste hinder;

22, 23, og 24 - Huntsman Close. Her møter ekvipasjen rett oppadstående hindre; den hvite grinden. Dette er ren banehopping inn, men hinder 23 er en stokk som må hoppes med tempo. På med sjenkel. Men svingen etter hinderet kommer kjapt og etterfølges av en stuss, 24 a og b som ligger diagonalt. Her finnes ok alternativ som kan benyttes, om man ikke frykter tidstillegg.

Etter en galoppstrekke kommer hinder 22 hvor hest og rytter må tenke banehopping. Her gjelder det ikke å komme for fort! sier Bjørn Kastenman


25, 26 a og b og 27 - På HorseQuest Quarry ligger hinderne tett i relasjon til hverandre, flere konsentrasjoner av hindre. Hinderne i seg selv er ok, men ligger på mange svinger. Lande, svinge, lande, svinge, sier Bjørn. Hinder 26 a og b er forøvrig også endret fra fjoråret, ifølge James Willis, banebygger.

28 og 29 a og b- Den store børsten, Big Brush, på hinder 28 var ment å være et ensomt hinder, men det står i relasjon til hinder 29 a og b, Rolex Turn, mener Bjørn.

30 - Siste hinder, i-MiEV Garden, står inne på arenaen. Rett etter å ha hoppet siste hinder må ekvipasjen gjøre en 90 graders sving for å komme i mål. Var det nødvendig? spør den svenske banebyggeren seg, med tanke på hesten.

Bilder av hinderne vil komme her på feltritt.com.:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no