HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Dagen før dagen på Badminton. James Willis klargjør et hinder med den brytbare pinnen. Til helga blir han å treffe på Strömsholm i Sverige


Badmintons banebyggere
Oppdatert: 24/11-2010
Tekst: Red.*

- Med den erfaringen vi har fra Badminton vil vi gjerne dele vår kompetanse med unge banebyggere fra hele verden, sier Alan Willis, senior i familiebedriften Willis Bros som har bygget Badminton flere tiår. Til helga er sønnen og banedesigneren James Willis på Strömsholm for å øse av sin kompetanse til skandinaviske banebyggere.

- Vi har designet og bygget på Strömsholm og vært der og hjulpet til de siste to årene, forteller Alan, som er delvis pensjonert, men fortsatt aktivt til stede. Han tar imot feltritt.com i en campingvogn omkranset av en utstilling med flyttbare hindre, sentralt plassert blandt bodene midt i handlegaten under årets Badminton. Utholdenhetsprøven er overstått og Alan gnir søvnen ut av øynene. Det har vært en hard uke, nå har han tatt en velfortjent hvil.

Alan Willis, en av verdens mest erfarne banebyggere


- Vinteren har vært den kaldeste på tretti år, forteller han. - Den satte oss tilbake i tid. Vi var alle sikre på at vi ville få banen klar, men vi var redd den ikke ville holde standard. Tre uker før stevnet gikk været i vår favør. At det har vært kaldt under stevnet, har bare vært bra for hestene, mener han.

Alan medgir at han var litt bekymret i forkant av terrengrittet.

- Det kom store nedbørsmengder den siste natten. Men vi har gjort mye med grunnen, blant annet kjørte vi en hullemaskin for å løse opp, gi luft og drenasje for vannet. Banen er blitt oppgradert i løpet av et treårs prosjekt som nå er ferdig. Og etter forholdene viste den seg å fungere fint.

Firmaet Willis Bros kan banebygging. Merittlisten er lang, blant annet har de bygget tre OL-baner og VM-banen i Spania 2002. I år bygger de Badminton for 43. gang.

- Banedesignere kommer til oss om høsten, gir oss en plan og overlater til oss å lage temaet. Når vi har utarbeidet et forslag, ser vi sammen på det. Vi samarbeider veldig tett, forteller Alan.

Anders "Nalle" Lundgren, feltrittansvarlig på Strömsholm, kan kvittere for disse flotte insektene som prydet et av hindrene på Grassroots banen i år. Det er femte året Nalle er på Badminton og gir en hjelpende hånd.


- Over alt hvor vi reiser i verden er det naturlige omgivelser som vi vil blande inn. Er vi i Japan, bruker vi mye bambus. I Australia bruker vi eukalyptus. Når det gjelder farger, tar vi fram det som er karakteristisk for området eller landet. For eksempel bruker vi en del mørk rødt i Sverige, som fargen på mange av husene der.

Alan forteller at firmaet hans også arrangerer seminarer.

- Både i Sverige, Belgia og i Australia har vi jobbet med grupper som har satt opp hindre. Vi lærer bort hva man skal unngå, hva som er det sikreste.

Rivbare hindre

- Vi er veldig involvert i avviklingen av terrengrittet, må se at alt er sikkert, både for hest og rytter. Vi prøver hele tiden å finne nye ideer til sikkerhet. Når det gjelder rivbare hindre, har systemet med den brytbare pinnen vært i bruk i fem år nå med stor suksess.

Slik ser den brytbare pinnen ut. Det freste sporet innerst ved klemmen utgjør et svakt punkt som brekker ved en viss belastning og hinderet løses ut i en høy fart og kommer unna før hesten hekter...


Alan forteller at dette systemet ble brukt på noen av hindrene også under årets Badminton, og for første gang kolapset et av dem.

- Hesten som traff hinderet snublet og falt, men rytteren holdt seg på og begge var sikre. I år er første gang vi har satt inn en ny pinne igjen. Det tok ikke lang tid.

(f.v.) James og Nalle monterer et av de rivbare hindrene. Bommen over den brytbare pinnen strammes mot pinnen med en vaier. Trykket på vaieren måles til ti Newton meter, forteller James.


Det er de rett oppadstående hindrene som utgjør den største faren for stygge fall, forteller Alan.

- Vi legger god grunnmarkering for å få avstand til hovedhinderet. Noen går for tett på og da kan det ende i rotasjonsfall, noe vi prøver å forhindre ved å legge tilrette for en tidlig take-off, forklarer han.


(f.v.) Francis Wittington, Badmintondeltaker, studerer det rivbare hinderet som Keith og James klargjør for morgendagens terrengritt

Men ulykker skjer selv med sterkt fokus på sikkerheten. I år var det en hest som brakk benet og måtte bøte med livet etter fall i terrenget.

- Hinderet hvor ulykken skjedde har vært i bruk i fem år og det har aldri vært ulykker der tidligere. Rytteren kom for dypt inn i spissen og red på venstre side av det hvite flagget, gjorde for mye ut av spranget. Det er alltid veldig trist når noe sånt skjer. Dette var i tillegg et rishinder, så det skulle ikke kunne skje, sier Alan med dempet stemme.


For femte år på rad er feltbanebygger Keith Parrish kommet helt fra Australia for å hjelpe til på Badminton. - Og det vil jeg fortsette med så lenge de vil ha meg her! sier mannen som bygget OL-banen i Sidney i 2000.

Hugh Thomas har designet Badmintons terrengbane som Willis Bros har bygget, mens James Willis står ansvarlig for både design og bygging av Grassroots banen, forteller Alan.

- Badminton er vår største bane. Her bygger vi opp vårt omdømme. Det er the greatest Event in the World, avslutter banebyggeren med et stort smil.

For mer informasjon om James Willis' banebyggertreff på Strømsholm til helga, se her

:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no