HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Grenfagkonferansen: Dressurtrener Anne Persson satte fokus på feltrittdressuren


Med fokus på dressuren
Oppdatert: 10/05-2010
Tekst: Red.*

- Da Christoffer Forsberg var 17 år var han plassert i middels dressur, trestjernes feltritt og 145 cm banehopping. Du må være dyktig på alle nivåer for å bli god i feltritt, sa svenske Anne Persson, dressurtreneren for den norske feltritteliten, da hun holdt sitt innlegg under grenfagkonferansen sist helg.

Anne Persson er internasjonal dressurdommer, FEI dommer feltritt samt både feltrittrytter og dressurrytter på høyt nivå. Dressurtreneren, som kommer fra Falkenberg, har ridd trestjerners feltritt, og hun har utdannet elever til trestjerners nivå. Det siste året har hun regelmessig vært i Norge og bidratt med sin kompetanse til den norske feltritteliten.

- Mange feltryttere har egne trenere. Det kan bli et problem om de har trenere som ikke er innviet i vår sport. Noen liker ikke at elevene holder på med feltritt i det hele tatt, sa Anne Persson under sitt innlegg på grenfagkonferansen sist helg.

Om sin rolle som dressurtrener, sa hun:

- Dette er min måte å gi tilbake til sporten. Jeg kan fortsatt være delaktig selv om jeg ikke kan konkurrere på internasjonalt nivå. Det er hyggelig.

At hun har et spesielt forhold til feltritt, kom også til uttrykk;

- Man kan reise hjem fra et dressurstevne og ikke ha vunnet og bli skitforbannet. Men i feltritt kan man være kjempeglad selv om man blir nummer 34, glad fordi man har hatt et godt terrengritt, sa hun.

Hva kreves av dagens feltritt?
Persson startet med et historisk tilbakeblikk på feltritt, grenen som har hatt en veldig stor forandring de siste ti år.

- Vi har gått fra langt til kort format, hvilket jeg tror var bra for sporten. Vi har en annen hestetype i dag, mer en varmblodstype av hest som framfor alt må kunne røre seg bra i dressuren, hoppe bra, ja bedre i dag ettersom teknikken i banene er blitt vanskeligere, sa hun.

- Dagens terrengbane er som en eneste lang omhoppingsbane, siterte hun Linda Algotsson, og dette krever bedre ridning av rytteren.

- Sprangbanene har også har hatt en skjerpning, og av rytteren kreves det like mye som det kreves av hesten. Rytteren må være dyktig i alle tre disispliner. Man kan ikke skippe dressurdelen, man må være skikkelig der også.

- Og det krever motivasjon for å gjøre denne jobben, sa hun videre. Du må innse at det tar tid. Ridesport er et livslangt lærende. Er du ung, ta del av læringen fra de som er eldre. Jeg blir glad når jeg ser unge ryttere på 12-13 år som rir korrekt fordi de er kommet inn på et rett spor med en gang. Disse ligger langt foran de som har vært på et sidespor før de er kommet inn i et system, sa hun.

Hva har hendt i dressuren?
- Hva man kan konstantere er at vår dressur er blitt enklere enn den var for 100 år siden, sa Persson, og viste blant annet til galoppbytter for hvert annet steg som eksempel på krav den gang.

- Hva skiller ren dressursport fra feltrittdressuren? Min tenkning som dommer - jeg ser ingen forskjell på hvordan man utdanner og trener dressur- og feltritthester. Jeg vet det finnes folk som tenker at det er en forskjell. Jeg var lavere enn dem i min bedømming. Jeg er ikke enig i at det er forskjellig dressur for feltritthester og andre hester. Der har vi utdanningstenkningen. Vi anvender oss av utdanningsskalaen når vi utdanner felthester i dressur. Det er veldig lett å overføre det til de andre grenene. Utdanningsskalaen er god å ha med seg på trening. Den er fin å måle seg mot som et redskap når man trener.

Men på ett punkt er det likevel en forskjell;

- En sak som naturligvis skiller feltritthesten fra en ren dressurhest når man trener, er at det tar lengre tid. Det må man akseptere. Når man som ung rytter skal lære seg alt tar det lengre tid, for man må øve alle tre disipliner. Det er viktig at man lar feltritthester starte vanlige dressurstevner. Det gir rutine, sa Persson, og mente at det ikke rekker å være rutinert på sprangbanen, du må også utsette deg for å vise deg fram i dressur, få rutine selv og gi hesten rutine. En feltritthest blir gjerne spent i dressuren fordi den vet at det kommer noe annet etterpå, sa hun.

- Hver rytter må finne det optimale treningssystemet. Sammenlignet med andre land rir vi for lite for trenere. En gang i uken for trener er lite sammenliknet med andre sporter. I Frankrike er det vanlig at hesten står oppstallet hos treneren. Her hos oss er man mer sin egen konge og det er ikke alltid det rekker til. Fremfor alt når det gjelder de unge rytterne. Når vi bor som vi gjør, langt ute i skogen, kan det være vanskelig å ta seg til trenere. Det stiller enda større krav til rytteren å ta til seg den treningen den får og lære å anvende den treningen. Hvordan kan jeg ta til meg treningen på best mulig måte? Hva kan jeg, hva kan jeg ikke? Hva kan jeg bli bedre på? Det er lett å bli sint på hesten når det er noe man ikke får til. Hvor gøy var det om man i skolen alltid fikk vite at man bare gjorde feil? I feltritt er det veldig viktig å få hestens fortrolighet - mer enn i noen annen gren. Jeg tror ikke det fungerer bra i terrenget om hesten ikke har tillit til sin rytter, sa Persson.

Christoffer Forsberg under SM 2009 på Segersjö


Teamet er viktig
- Det er viktig å ha et team rundt seg og å få dette teamet til å fungere. Har dere et bra team rundt dere? spurte Persson, og fortalte at når Christoffer Forsberg konkurrerer, er hans mor er aldri med, kun faren. Moren kan mye mer om ridning og konkurranser, men de har kommet fram til at slik fungerer Christoffer best, når mor ikke er der. Det er verdt å tenke på når man skal opp på et høyere nivå, at teamet er bra. I motsatt fall kan det gå som det gikk under et ponni VM. Teamet besto blant annet av psykolog og veterinær, det skulle ikke mangle noe. Under dressuren hadde en rytter glemt ridestøvlene på hotellet, og det brøt ut panikk hos den stakkars ponnirytteren. Til slutt bare skriker hun rett ut - hvor er den jævla psykopaten når jeg trenger ham? fortalte Persson og latteren satt løst i salen.
- Det er hyggelig å få følge dere, og det finnes en diskusjon alle steder. Eliten skaper bredde, bredden skaper elite. Pengene rekker dessverre ikke så langt som man vil. Å ha en elite er ikke feil. De hjelper bredden på sikt, avsluttet den svenske dressurtreneren for den norske feltritteliten.

:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no