HINDERSKOLEN
Bli med pü Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og fü rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: JĂŚren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Ă˜vre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Ă˜vre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: BrurĂĽk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm RyttarfĂśrening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: SegersjĂś Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: FĂśreningen PlĂśnninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan SĂśdertälje Ridklubb
 :: StrĂśmsholm
 :: Humlamaden RyttarfĂśrening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Rapport fra en Knøttecup i nord!


Knøttecup i Tromsø
Oppdatert: 21/01-2010
Tekst: Red.*

Å bygge en knøttecupbane og å avvikle introduksjonsstevnet, krever mindre innsats enn mange tror.

En søndag i oktober 2008 gikk starten for de godt og vel tjue ekvipasjene som deltok da Tromsø Ryttersportsklubb arrangerte sitt første feltrittstevne pü ny hjemmebane.

Omrammet av vakre fjellformasjoner ble Knøttecupen ble en spektakulÌr opplevelse for büde deltakere og tilskuere denne solfylte høstdagen i september.Selv om navnet pü introduksjonsklassen henleder til de yngste utøverne, er en Knøttecup üpen for deltakere i alle aldre.

Feltritt, eller ”Three day event”, som er den engelske benevnelsen, består av tre disipliner; en dressur- og en sprangprøve som må rides til godkjent karakter før ekvipasjen kan komme til start på utholdenhetsprøven. Sistnevnte er ridning i terrenget med hopping over faste hindre. Hinderhøyden stiger med vanskelighetsgraden, likeså lengden på terrengbanen.

Banen Tromsø Ryttersportsklubb fikk anlagt fü dager før stevnet, er en drøy kilometer lang og har i alt elleve hindre. Hinderhøyden i Knøttecup er 60 cm, büde pü sprangbanen og i terrenget. Utholdenhetsprøven rides i 350 meter pr. minutt.

Banketten ble til pĂĽ kort tid!Å anlegge en knøttecupbane behøver ikke ta lang tid. I Tromsø ble banen bygget etter ”man tager hva man haver”-prinsippet. Det optimale kan ikke alltid være styrende, - og så langt nord i landet var det langt mellom de virkelig ”gode” trestammene, de med diameter opp imot 60 cm. Derfor ble både høyballer og flisballer tatt i bruk til hvert sitt hinder da banen skulle bygges.

En erfaren feltbanebygger, en gravemaskin og noen jernbanesviller på ville veier – og vips, der så en bankett livets lys i løpet av noen kveldstimer. Telefonstolper får nytt liv på en feltrittbane. Gode, brede hindre ble bygget av disse solide tømmerstokkene, bundet sammen med kraftig tau. En god knøttecupbane har brede hindre, minst fem meter brede. Det gjør banen innbydende for både hest og rytter.

Introduksjonsklassen skal gi ekvipasjen opplevelsen av en god tur i terrenget, ikke nødvendigvis med de store utfordringene. I løpet av to dager var banen bygget fra a til å, inkludert et vannhinder som lå klart fra start – en liten bekk, vannpassering, hinder nr. 10.

Vannpassering, hinder nr. 10Stevneprogrammet Horse Pro gjør sekretariatsarbeidet til en lek. Da anmeldelsene var registrert, kunne startlister, nummerlapper, dressur-, sprang- og hinderprotokoller skrives ut. Alt var klart for morgendagens knøttecup.

Stevnedagen startet tidlig med dressurprøven. Deretter skulle ekvipasjene stille til start pü sprangbanen innen 30 minutter. Det ble for mange en hektisk halvtime. Enkelte skiftet fra dressursadel til sprangsadel, sprangbanen mütte besiktiges av rytteren og hesten varmes opp før start.

Etter sprangprøven var det et par timers pause før utholdenhetsprøven. Men det var ikke tid til hvile! Nü skulle rytterne besiktige terrengbanen sammen med banebyggeren, og hestene mønstres for dommeren. Ogsü her stiltes det krav til rytterens ferdigheter i hündtering av hest; feltritt er en utdannende gren av ridning!

Tre, to, en – og starteren slapp første ekvipasje ut i terrenget. Hinderdommere og Røde Kors var på plass, etter at de på forhånd hadde fått en gjennomgang av deres oppgaver.

Sikkerheten er alltid i høysetet når denne sporten utøves. Hjelm og sikkerhetsvest er obligatorisk sikkerhetsutstyr for alle aldersgrupper. I tillegg skal ekvipasjene bære ”medical card”, et kort som inneholder helseopplysninger om rytteren, i fall ulykken skulle være ute. Feltritt er en risikosport, men med fornuftig innstilling og gode forberedelser skulle utgangspunktet være det beste.

Tempoet er friskt, og hindrene kan ikke rives. Ridegrenen har sin opprinnelse fra militĂŚr ridning, hvor man skulle teste bĂĽde mot, lydighet og utholdenhet. Det stilles store krav til samspill mellom hest og rytter.

Og Knøttecup’en gikk strålende denne gangen også. Til og med dagens yngste deltaker, Caroline Vassgård, 10 år, leverte en godkjent Knøttecup. En flott bragd av hjemmeklubbens unge medlem, som etter målpassering strålende uttalte at feltritt, det var enda morsommere enn hun hadde trodd!

Norges Rytterforbunds regionstrener Kristine Ulrichsen er hovedinstruktør på Tromsø Rideskole hvor feltrittbanen er lokalisert. Hun står klar til å ta med seg nyfrelste feltrittentusiaster ut i terrenget igjen – for dette ville de ha mer av, både de på to og fire bein!

:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

 
webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no