FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Fra USA til Dubai: Arrogate og Hoppertunity, to av verdens beste galopphester, leies fra flycontainer over rampen til hestetransporten - klare for Dubai World Cup, 25. mars 2017. (Foto: Emirates)


Kan hester fly?
Oppdatert: 11/02-2018
I Dubai: Rill Rytter Fjøren/Pennen & Mette Sattrup, Equimedia, foto: Emirates

Når verdens beste veddeløpshester skal møtes til dyst i Dubai, da holder det ikke med ikke transport på henger, hestebil, tog eller ferge. Da er det luftveien som gjelder, og flytransport er langt mer behagelig for hester enn transport på den humpete landeveien.

Tidligere denne måneden har veddeløpshester fra hele verden blitt fraktet fra sine respektive hjemland til Dubai - med Dubai World Cup som reisens mål. Verdens rikeste veddeløp. Hestemagasinet.no fikk følge forberedelsene og lastingen av hest ombord i Emirates Airways på den nye flyplassen, Al Maktoum International, i De Arabiske Emirater.

- I lufta finnes ikke trafikkklys, rundkjøringer eller andre biler som bråbremser. Et fly tar av, flyr rett fram, og så lander det igjen, sier David Surrey. Han er profesjonell groom og skal følge den ene av de tre hestene som venter på å bli lastet ombord for sin reise tilbake til Europa.

Forberedelsene er mange. Reisedokumentene håndteres av et handlingsfirma som har spesialisert seg på hestetransport. De er mellomleddet mellom hesteeieren og flyselskapet.

Den nye flyplassen har lagt alt til rette for at hestene skal få det så behagelig som mulig under lastingen. En rampe med høye trevegger, hvor hestene lastes trygt av hestebilen før de leies ombord i containerstallen, skjermer hestene fra støy og store, ukjente omgivelser, og gjør ombordstigningen i deres reiseboks trygg og ukomplisert. Ingeniører fra hele verden kommer til Dubai for å se hvordan araberne har løst denne utfordringen.

Vi er der når hestene ankommer rampen og følger dem fra hestebilen til de er vel ombord i flytrasportboksen, en boks som minner til forveksling om en vanlig hestetransport. Denne har plass til tre hester, men kan også benyttes av kun en eller to. ؘnsker man å reservere hele boksen til kun en hest, blir prisen høyere, og det er antallet hester i boksen som avgjør prisen.

Vel ombord i transportboksen blir denne fraktet bort til flymaskinen som skal frakte hestene trygt hjem. Fly som skal transportere hester blir dirigert til parkering i nærheten av rampen for at transporten på bakken skal bli så kort som mulig for hestene. Hestenes velferd er i høysetet.

Ombord i fraktflyet, en Boing777-200, blir transportboksen godt stroppet fast. Groomen, som følger hestene, oppholder seg i kabinen foran lasterommet under reisen. Fra kabinen kan de oppsøke hestetransporten for å se til de firbeinte under overfarten. Enkelte groomer oppholder seg inne i transportboksen store deler av turen, ettersom hvordan hestene tar reisen.

- Hestens behov er viktig for oss. Hestene har tilgang til høy og vann under reisen, og de fleste spiser og drikker godt.

Som profesjonell groom følger David hester på flytransport verden rundt. Det er sjelden hestene får panikk ombord, men de er som oss, noen liker å fly, andre ikke.

- Vi har med beroligende pasta som vi kan gi dem om vi ser at de trenger det. I løpet av et kvarter virker den. Vi har ikke tillatelse til å sette sprøyter, så dette er eneste mulighet til å berolige dem. Det er ikke ofte vi trenger gjøre det. De fleste tar flyturen fint, sier han.

I dag skal David følge en araberhest hjem til Chile via Frankfurt fra Dubai. Det er en lang reise, både for oss på to og de på fire.

Lastingen går på skinner, bokstavelig talt. Hestetransporten er lastet ombord via en installasjon som løfter boksen opp og skyver den inn i lasterommet. Transportboksen blir skjøvet framover i flykroppen og forsvinner ut av synet for oss som står igjen på bakken. Idet vi forlater flyplassen er flyet på vei opp i skyene med hest og groom ombord.

Visst kan hester fly!

:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no