HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Andrew Nicholson på Quimbo stakk av med seieren i årets firestjerners Rolex Kentucky 3-day Event


Rolex Kentucky 3-day Event 2013
Oppdatert: 13/05-2013
Tekst: Dagrun Aarsten, foto: FEI

Årets første store 4-stjerners feltritt foregikk i Kentucky Horse Park i USA denne helgen. Det ble en spennende konkurranse med et utfall mange i feltrittsverden hadde håpet på: Andrew Nicholson fra New Zealand stakk av med seieren, og kombinert med høstens Burghley-seier har han da mulighet til å vinne den legendariske Grand Slam-tittelen ved neste helgs Badminton Horse Trials. Denne muligheten deler han med sin erkerival William Fox-Pitt fra Storbritannia som vant Burghley og Kentucky i fjor før Badminton ble avlyst.

Dressur:

Etter dressuren torsdag og fredag var det britiske William Fox-Pitt som lå i tet med 33,3 straffepoeng etter en flott oppvisning på dressurbanen med hingsten Chilli Morning. Som nummer to og tre lå Andrew Nicholson fra New Zealand med henholdsvis 38,0 på Quimbo og 40,8 på Calico Joe. Williams andre hest, Seacookie TSF, lå på 10.plass med 46,2 poeng. Legendariske Mary King fra Storbritannia, som tok både første og andreplass her i Kentucky i 2011, lå på delt 5. plass med Fernhill Urco.

Resultatlisten fra torsdagens og fredagens dressur, med William Fox-Pitt i tet


Terreng:

Lørdag 27/4 var det klart for terrengritt. Banen, designet av Derek Di Grazia, var utfordrende men allikevel hestevennlig. Det var tett med utfordringer for rytterne, men når de loset hestene korrekt gjennom fikk hestene gradvis mer selvtillit gjennom banen før de galopperte i mål som selvsikre 4-stjerners veteraner! På arrangørenes hjemmeside www.rk3de.org kan man se hinderoversikt og guidet gjennomgang av banen på video. Hele banen besto av 28 hinder og 40 sprang, over 6470 meter med en optimaltid på 11 minutter og 21 sekunder.

Både arrangører og ryttere regnet med en relativt våt dag i terrenget, men til alt hell var det perfekte forhold med unntak av noen regndråper på ettermiddagen. Interessant nok gikk det meget bra med ekvipasjene som var i ilden på formiddagen, da 18 av 21 startende var feilfrie på hinder. Om ettermiddagen, derimot, var det kun 8 feilfrie av 20 startende, og hele 10 ekvipasjer ble eliminert eller trakk seg. En av rytterne som uventet takket for seg var mannen i lederposisjon, William Fox-Pitt med Chilli Morning, som fikk et uventet stopp. Han var der for å vinne, hesten har allerede god rutine på 4-stjerners nivå, og trakk seg for å spare hesten. Mary King med Fernhill Urco, som fikk andreplass her i 2011, hadde heller ikke noen god runde. Hesten slo borti mange hinder og virker noe uvillig, og da de til slutt fikk et stopp valgte hun å trekke seg, av sikkerhet eller hensyn til hesten, til tross for at de bare hadde noen få hinder igjen, men definitivt klokt.

En ekvipasje verdt å nevne er kanadiske Hawley Benett-Awad med den fantastiske lille hoppa Gin N Juice. Snakk om tenning på hinder, og denne lille kruttønna hadde ikke tenkt å bli sliten, nei! Hun fløy himmelhøyt over alle hinder og avsluttet med kun 0,4 tidsfeil. Hadde ikke Hawley behøvd bremse hele tiden for å beholde en viss kontroll ville definitivt tiden ikke vært noe problem! Denne energibomben minner om nå pensjonerte Headley Britannia ridd av Lucinda Fredericks, bare at Gin N Juice også har mer flashy gangarter. For en hest!

Peter Atkins fra New Zealand (men bosatt i USA) hadde en helt rå runde på fantastiske Henry. Dette er rytteren som kutter ALLE svinger, der andre legger seg godt ut tar han en skikkelig frekk innersving, blant annet inn i vannet ved ”Head of the Lake”. Han har et flott partnerskap med hesten, og til vår glede har han lagt ut hele runden fra ”helmet-cam” så vi også kan oppleve en firestjerners terrengrunde. Klippet ligger blant annet ute her: http://eventingnation.com/home/video-peter-atkins-and-henny-rolex-2013-helmet-cam.html

Etter terrenget var faktisk 5 av topp ti etter dressur utgått i terrenget, så her var det kraftige omrokkeringer på listen. Andrew Nicholson lå nå dobbelt i tet med henholdsvis Quimbo og Calico Joe med 38,0 og 40,8, etter to plettfrie runder i terrenget innenfor optimaltiden, og med over ett rivs margin til nestemann med begge hestene, så seieren var definitivt innen rekkevidde. Buck Davidsson fra USA red seg opp til en fin tredjeplass med Ballynoe Castle RM på 45,2 straffepoeng, med William Fox-Pitt hakk i hæl på 46,2 med Seacookie TSF.

Store endringer på resultatlisten etter en krevende dag i terrenget. Andrew Nicholson komfortabelt i dobbel ledelse, men kun ett hinders margin.


Sprang:
Det var spennende til siste slutt i søndagens sprangrunde. Andrew Nicholson red to hester og måtte derfor starte Calico Joe når det var rundt ti hester igjen for å få varmet opp Quimbo etterpå. Til da var det kun en feilfri runde på en krevende sprangbane, levert av Kanadiske Peter Barry med Kilrodan Abbott. Hadde Nicholson levert en feilfri runde vill seieren vært i boks allerede (om enn uvisst med hvilken hest), men Calico Joe rev ikke mindre enn tre bommer for 12 feilpoeng, og plutselig var det hele meget åpent igjen!

William Fox-Pitt hadde ridd seg opp til en fjerdeplass etter å ha ligget på 10.plass etter dressuren, og nå var plutselig døren åpen for å avansere ytterligere. Tross en noe sliten hest leverte han en feilfri runde og gikk dermed forbi Andrew Nicholson på Calico Joe. Buck Davidsson som ledet over William på Ballynoe Castle RM kunne da se muligheten til en flott andreplass, eller til og med seier, men fikk dessverre to riv og 8 ekstra feilpoeng. Dermed red Andrew Nicholson inn på banen på Quimbo med en margin på 8,2 straffepoeng, det vil si at seieren ville bli hans også med to riv, som må ha vært betryggende. Quimbo pleier sjelden å rive bommer på sprangbanen, og med den marginen kunne Andrew lose ham gjennom en konservativ, feilfri runde med null riv men tre feilpoeng for overskreden tid. Vel i mål kunne han slippe jubelen løs, både for dagens seier og muligheten til å vinne Grand-Slam-tittelen under neste helgs Badminton.

Endelig resultatliste – Andrew Nicholson på første og tredje, med William Fox-Pitt på andreplass. De beste er fortsatt best!Vi er meget spente på neste helgs Badminton! Vil enten Andrew Nicholson eller William Fox-Pitt stikke av med Rolex Grand-Slam-tittelen og 350.000 amerikanske dollar? I følge William Fox-Pitt selv er det den fantastisk dyktige Michael Jung, som debuterer i Badminton, som er den sannsynlige vinneren. Alle tre rir to hester hver. Men mye kan skje i feltritt, og det er mange dyktige ryttere i verdensklasse til start. Vi gleder oss!

Badminton Horse Trials kan du følge på feltritt.com som vil være til stede og holde deg informert.

:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no