HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA


 

British Museum valgte hedre hesten som OL-utver med denne plakaten utlnt fra OL-museet. Plakaten fra sommer-OL 1956, hvor hestesportkonkurransene gikk i Stockholm, hedrer olympisk og antikk nd som er OL-nden, fortalte Nigel Tallis. Som kjent tok svenske Petrus Kastenman OL-gull i feltritt ved disse lekene.


Hesten - vår tids hellige ku?
Oppdatert: 22/04-2013
Tekst og foto: Mette Sattrup

- Det var dyrt å holde hest i byene. Derfor ble hesten assosiert med velstand. Da Historisk museum åpnet utstillingen "Horsepower" i mai 2012, gjorde også selveste British Museum stas på hestens fantastiske historie med sin utstilling "The Horse - From Arabia to Royal Ascot". Konservator Nigel Tallis fra British Museum besøkte søndag 10. februar Historisk Museum i Oslo hvor han viste bilder og fortalte om araberhestens opprinnelse og hvordan den har påvirket dagens fullblodshest.

Det var knapt en ledig stol i museets foredragssal da Nigel Tallis åpnet sitt foredrag om den temmede hestens historie, en historie som strekker seg omtrent 5000 år tilbake i tid. Der startet også Nigel Tallis` historie om hesten, med fokus på den arabiske hesten. Den ble først tatt i bruk som trekkdyr og ble transportmiddelet fremfor noe. Arkelogiske funn forteller at man utstyrte hesten slik oksen trekker plogen og red den slik man rir et esel. Men mennesket er innovativt og fortellingen viste hvordan både utstyr, hester og behov endret seg i forhold til utviklingen.

- Historien om hesten er historien om selve sivilisasjonen, uttalte Tellis da utstillingen åpnet etter kun seks måneders forberedelse.

Utstillingen i London oppsto i forbindelse med en privat gave til museet, at det var OL i London og at Dronning Elizabeth feiret sitt diamantjubileum.
- Imidlertid er vår samling av funn og gjenstander om hesten så stor at vi kunne ta i bruk hele British Museum, forteller konservatoren og legger til at de ikke kunne gå ut ifra at folk hadde så store kunnskaper om hest, men håpet at de besøkende, etter å ha sett utstillingen ville kjenne igjen araberhestens rolle i moderne avl.

Den arabiske hesten ble importert til England p 1700 tallet og har satt sitt preg p engelsk fullblods. Bildet er et av de mange Nigel Tallis viste fra utstillingen The Horse - From Arabia to Royal Ascot i British Museum.


Nigel hadde tatt med seg mange flotte bilder fra utstillingen i London og foredraget i Oslo trakk mange mennesker.

Den første temmingen antas å ha skjedd på steppene i Sør-Russland med hester som er blitt innført til Midt-Østen og Hellas omkring 2300 f.Kr., ifølge Nigel Tallis.

Ingen hester likte å være med i krig, men slik ble de brukt. Hestene ble også brukt som diplomatiske gaver mellom land. På samme måte som man har utvekslet teknologi. Man kan lese i gamle brev mellom diplomater; - Vi håper alt er bra med hesten, arbeidet og familien... Slik ble hesten høyt skattet. Arabiske skrifter og bilder forteller om instrukser i ridekunst, gode råd om håndtering og utstyr. Den arabiske hesten har hatt stor innflytelse på utviklingen av den moderne hesten, ikke minst takket være de tre hingstene som ble importert til England på 1700 tallet. Spesielt araberen Godolphin som gjorde tjeneste i fullblodsavl før den døde i 1753, 35 år gammel!

På 1800-tallet viet Lady Anne Blunt sitt liv til den arabiske hest og utstillingen viste både notater og kreative skisser på hvordan man frakter hester på et skipsdekk på den lange overfarten. Fortellingen om hestens innflytelse på oss mennesker er en viktig historie å fortelle, sier Tallis og legger stolt til at utstillingen i London hadde 220 000 besøkende og var meget vellykket.

Kristin Høst Grønvold, som er engasjert av Historisk Museum i Oslo i forbindelse med prosjektet Horsepower, var veldig godt fornøyd med besøket i museet denne søndag formiddagen i februar.

Etter foredraget sitt tok Nigel Tallis tok en runde i Historisk Museum hvor han sammenlignet de to utstillingene og delte inntrykk og informasjon med publikum. Her sammen med museumslektor Kathy Elliot.


Du kan lese mer om utstillingen i London på British Museums nettsider her


:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no